Ιχνηλατώντας τον τόπο και την ιστορία μας...
Η Επίδαυρος είναι ιστορική πόλη του νομού Αργολίδας στην ανατολική του πλευρά.  Βρίσκεται στην ανατολική πλευρά του νομού, στις ακτές του Σαρωνικού κόλπου. Είναι χτισμένη γύρω από τον στενό όρμο που αποτελεί το λιμάνι της, στον οποίο καταλήγει μία μικρή πεδιάδα που καλύπτεται από πορτοκαλίές. Είναι κτισμένη στους πρόποδες των ορέων Αραχναίο, Κορυφαίο και Τίθιο, όπου, σύμφωνα με τη μυθολογία, γεννήθηκε ο Ασκληπιός όπου η λατρεία του ξεκίνησε εκεί για πρώτη φορά τον 6ο π.Χ. αιώνα. Η στρατηγική της θέση, αλλά, κυρίως, το Ασκληπιείο της, συντέλεσαν, ώστε η πόλη να γνωρίσει πρωτοφανή ανάπτυξη. Οι κάτοικοί της ασχολούνταν κυρίως με τη ναυτιλία. Ο πρώτος οικισμός της ανήκει στην προϊστορική εποχή. Βρίσκεται 12 χλμ από την κωμόπολη της Παλαιάς Επίδαυρου. Διοικητικά ανήκει στον ομώνυμο Δήμο Επιδαύρου.Το όνομα Επίδαυρος της δόθηκε από τον τρίτο κατά σειρά άρχοντά της, που ήταν και ήρωας της Επιδαύρου, τον Επίδαυρο, γιο του Άργους και της Ευάδνης. Σύμφωνα με τον Όμηρο πήρε ο Επίδαυρος μέρος στον Τρωικό Πόλεμο και είχε ως αρχηγούς τον Ποδαλείριο και το Μαχάονα, που ήταν γιοι του Ασκληπιού. Η Επίδαυρος πήρε μέρος στους Μηδικούς Πολέμους και υπήρξε σύμμαχος των Σπαρτιατών στον Πελοποννησιακό Πόλεμο. Σημειώνεται μάλιστα και ο Επιδαύριος Πόλεμος, που έγινε μεταξύ αυτών και των Αργείων συμμάχων των Αθηναίων. Γίνεται μέλος της Αχαϊκής Συμπολιτείας το 243 π.Χ.  Η Παλαιά Επίδαυρος είναι ιστορική έδρα του δήμου Επιδαύρου και ο πληθυσμός της σύμφωνα με την απογραφή του 2001 είναι 1.733 κάτοικοι.
Σήμερα το χωριό εμφανίζεται και με το όνομα Αρχαία Επίδαυρος αν και δεν έχει υπάρξει απόφαση του Συμβουλίου Τοπωνυμιών του Υπουργείου Εσωτερικών για αλλαγή του ονόματος του χωριού. Ωστόσο μετά την συνένωση του παλιού δήμου Αρχαίας Επιδαύρου με τις γειτονικές κοινότητες Νέας Επιδαύρου, Δήμαινας, Τραχειάς και Κολιακίου σύμφωνα με το σχέδιο Καποδίστριας το χωριό επικράτησε να αποκαλείται Αρχαία Επίδαυρος. Παρόλα αυτά το επίσημο όνομα του χωριού παραμένει Παλαιά Επίδαυρος το οποίο ανήκει στη Τοπική Κοινότητα Αρχαίας Επιδαύρου του δήμου Επιδαύρου. Με το όνομα Αρχαία Επίδαυρος αναφέρεται κυρίως ο χώρος του Ασκληπιείου της Επιδαύρου.



  ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ
Η Παλαιά Επίδαυρος είναι διάσπαρτη από αρχαιότητες καθώς στον χώρο του σύγχρονου χωριού βρισκόταν η πόλη της Αρχαίας Επιδαύρου.Από την αρχαία πόλη της Επιδαύρου σήμερα σώζεται το Μικρό αρχαίο θέατρο Επιδαύρου το οποίο βρίσκεται στην χερσόνησο Νησί. Το θέατρο είναι αφιερωμένο στον θεό Διόνυσο και σύμφωνα με τις επιγραφές εκτιμάται ότι κατασκευάσθηκε τον 4ο αιώνα π.Χ. Μετά από 23 αιώνες το 1971 άρχισε η ανασκαφή του ενώ ακόμη και σήμερα εκτελούνται εργασίες για την πλήρη αναστήλωσή του.
Δίπλα από το θέατρο και στον θαλάσσιο χώρο γύρω από το Νησί βρίσκονται ερείπια της αρχαίας πόλης τα οποία η αρχαιολογική σκαπάνη δεν έχει φέρει ακόμα στο φως. Στην κορυφή της χερσονήσου και στον προαύλιο χώρου της εκκλησίας της Παναγίας (Παναγίτσα του Νησιού το αποκαλούν οι ντόπιοι) είναι εμφανή τα ερείπια από το κάστρο της αρχαίας πόλης. Ακριβώς απέναντι από το Μικρό Θέατρο της Αρχαίας Επιδαύρου βρίσκεται μυκηναϊκό νεκροταφείο με επτά θολωτούς τάφους ενώ σε μικρή απόσταση από αυτό, και με πρόσβαση από μονοπάτι που συνδέεται με την επαρχιακή οδό Κορίνθου-Θεάτρου, μπορεί κανείς να δει τα ερείπια του Αρχαίου Ναού της Αρτέμιδας. Η Πολεμάρχα βρίσκεται στην Αρχαία Επίδαυρο και στην ουσία είναι δύο υπέροχες ακρογιαλιές μη οργανωμένες που σκιάζονται από ένα πυκνό πευκοδάσος. Ο κολπίσκος είναι ουσιαστικά ανάμεσα σε Νέα Επίδαυρο και Αρχαία Επίδαυρο. Η διαδρομή είναι μικρή, αλλά λίγο δύσκολη. Χρειάζεται πολλή προσοχή. Η Πολεμάρχα είναι ένα όμορφο μέρος  στο οποίο θα χαλαρώσεις και θα κάνεις μια βουτιά στην υπέροχη θάλασσα.Το θέαμα θα σας αποζημιώσει!



Ελένη - Ραφαέλα - Ιωάννα
Κωνσταντίνος - Δημήτρης - Ανδρέας

    Πηγές:    https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A0%CE%B1%CE%BB%CE%B1%CE%B9%CE%AC_%CE%95%CF%80%CE%AF%CE%B4%CE%B1%CF%85%CF%81%CE%BF%CF%82_%CE%91%CF%81%CE%B3%CE%BF%CE%BB%CE%AF%CE%%CF%82  

http://www.epidavros.gr/el/odimos/dimotika-diamerismata/arxaia-epidavros.html
                                                                                                                     
Αρχαία Επίδαυρος